Artikel “Til eksamen hos hans venner”, af Pia Olsen

Af Pia Olsen

Til eksamen hos hans venner

Tonen og holdningerne i vennekredsen kan nemt slå en ny kæreste omkuld. Husk at skabe tryghed for hinanden.

Vi vil naturligvis helst tage hans venner med storm og være aftenens charmerende midtpunkt. Men ofte er det en svær situation at blive præsenteret for første gang. For et nyetableret parforhold er det en af de helt store prøvelser at møde hinandens venner.

– Forelskelsesperioden er typisk der, hvor man prøver af, om man passer sammen. Man rejser, går til fester og så videre. Introduktionen til vennerne er et skridt på vejen for at se, hvad man kan sammen, siger parterapeut Peter Kongshaug, der peger på, at både vennekredsen og parforholdet har et sæt spilleregler.

– Hvis de to sæt spilleregler skal fungere sammen, kræver det ofte, at man snakker grundigt om, hvad man kan forvente af både hinanden og af vennerne, siger Peter Kongshaug og understreger, at man som par er ansvarlig for hinandens velbefindende i de situationer, hvor man er på en ny bane.

 

Ansvarlig for hinanden

– At være forelsket i hinanden betyder, at man er følelsesmæssigt afhængig af hinanden. Den fælles afhængighed gør, at man er ansvarlig for hinanden. Hvis den ene begynder at opføre sig mærkeligt eller hysterisk til en parmiddag, så skal den anden tænke: Hov, hvad har jeg overset? Hvorfor reagerer hun sådan? siger Peter Kongshaug.

Løsningen med at kigge væk og ignorere partnerens pinlige opførsel duer ikke.

– Udviser man ikke betænksomhed overfor hinanden i situationen med vennerne, er det ofte, fordi man ikke har erkendt, hvor værdifuldt ens parforhold er. Mænd har ofte sværere ved at anerkende, at et parforhold betyder afhængighed. Derfor lader de som om, det ikke er deres ansvar, om den nye kæreste kan finde ud af det med vennerne, siger Peter Kongshaug, der dog også har erfaring for, at mange mænd ikke ved, hvordan de skal gøre deres kærester trygge.

 

Pas på de usynlige snore

– Man skal fortælle sin nye kæreste om, hvordan tonen og holdningerne er i vennekredsen. På selve aftenen skal han være meget opmærksom på hende. Som nytilkommen kan hun ikke vide, hvornår hun snubler over en af de usynlige snore. Derfor må han forsøge at parere spørgsmål, som kan være ubehagelige eller malplacerede, siger Peter Kongshaug.

Men også vennekredsen skal gøre sig umage for at tage imod den nye kæreste. Især i de tilfælde hvor mandens eks-kæreste er grundigt forankret i vennekredsen.

– Vennerne kan møde ens nye kæreste med to forskellige indstillinger. Den ene er: Velkommen, hvad er du for et spændende menneske? Den anden er: Velkommen, nu skal du lære vores spilleregler. Den sidste måde vil ikke få den nye kæreste til at føle sig velkommen. Og så skal man vurdere, om ens venner er klar til at udvise åbenhed og tolerance overfor ens nye kæreste. Er de ikke det, skal man vente med at præsentere hende, siger Peter Kongshaug.

 

Kvinder er typisk mere tolerante overfor, hvordan deres kærester opfører sig overfor deres venner end omvendt.

– For kvinder er det at udvise tolerance en kærlighedserklæring. Derfor kan de bedre acceptere, hvis deres kæreste er pinlig til en parmiddag. Mændene har det typisk sværere med, at kæresten ikke lever op til forventningerne. De vil slås for at forandre hende med argumenter og kritik. For mænd er kvinder ofte et trofæ i starten af et forhold. Der går lidt tid, før de begynder at se hende som et helt og selvstændigt menneske,« siger parterapeut Peter Kongshaug.